28 Mart 2024 Perşembe

Koruma Memurluğu İçin Bekleyenler Dikkat!

 

 

 

 

 

 

Hükümet, gerek statlarda, gerekse üniversite ve devletöğrenci yurtlarındaki güvenlik için çok önemli bir adım atıyor; Kamuda 10 bin yeni kadro açılarak, “koruma memuru”kadrosu ihdas edilecek.

Öneri, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler de öneriye sıcak bakınca, iki bakan Gölbaşı’nda 31 Temmuz tarihinde bir araya gelerek, “korumamemuru” kadrosunun temellerini attılar.

TBMM Ekim’de açılır açılmaz, 6222 sayılı yasada değişiklik yapılarak, statlarda ve üniversitelerdeki özel güvenliğin yerine,devlet memuru statüsünde olacak “koruma memurlarının” yerleştirilmesinin önü açılacak.

10 BİN KORUMA MEMURU ALINACAK

6222 sayılı Spor’da Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair Kanun yasada yapılacak değişikliğin ardından, 10 bin kişilikkadro açılacak.

Koruma memurluğu için üniversite mezunu ve güvenliksertifikası olan gençler arasından seçim yapılacak.Başvuranlar, KPSS sonucuna bakılarak kadroyaalınacak.

İL EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISINA BAĞLI OLACAKLAR

Statlarda, üniversitelerde ve devlet öğrenci yurtlarında görev yapacak olan koruma memurları, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacaklar. Doğrudan da, görev yaptıkları ilin emniyet müdür yardımcılarından birine bağlı olarak çalışacaklar.

Silah taşıma ruhsatları da bulunacak.

 

 

 

Koruma memurluğu için üniversite mezunu ve güvenlik sertifikası olan gençler arasından seçim yapılacak. Başvuranlar, KPSS sonucuna bakılarak kadroya alınacak.

NEDEN İHTİYAÇ DUYUDU?

Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri, statlarda, üniversitelerde ve devlet öğrenci yurtlarında güvenliğini özel güvenlikçilerden alınıp, devlet memurlarına verilmesi kararının altında, “hesap verebilirlik” olduğunun altını çizdiler.

Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, “özel güvenlik elemanları iki-üç ay çalışıyor, ardından istifa edip gidiyor. Yaptığı yanlış uygulamalar konusunda hesap verebilirliği pek mümkün olmuyor. Ayrıca vatandaşlar, yetkisi olmadığını düşünerek, özel güvenlikçilerin talimatlarını dinlemiyorlar. Oysa devlet yetkilisi olduğu zaman, vatandaşın tavrı da değişiyor” sözleriyle durumu açıkladı.

ÜNİFORMA GİYMEYECEKLER, SİVİL ÖZEL KIYAFETLERİ OLACAK

Özellikle statların güvenliğinin özel güvenlik şirketlerine verilmesinde UEFA ve FİFA’nın etkisi olmuştu. Spor Bakanlığı yetkilisine göre, iki uluslararası kurum, spor karşılaşmalarında polis ya da asker gibi üniformalı kişilerin güvenliği sağlamasının, sporun ruhuna aykırı olduğuna karar verince, 2004 yılında Türkiye de bu karara uyma yolunda adım atmıştı. Bu çerçevede 2004’ten itibaren statlar, özel güvenlik görevlileri tarafından korunur olmuştu. Ancak yetkili, bu durumun da uygulamada sorunlar çıkardığını şöyle anlattı;
“Stat güvenliğinde iki başlılık oluşmuştu. Bir tarafta polis müdürleri, diğer tarafta özel güvenlik amirleri. Bu da güvenlikte zafiyet yaratmaya başlamıştı”.

Ancak yetkili, yine UEFA ve FİFA kuralları çerçevesinde, yeni “koruma memurlarının” üniforma değil, sivil giyimli olacaklarını, görevlerine uygun bir kıyafet giyeceklerini söyledi.

Aysel ALP / 

Sonraki Haber

Öğretmen atamaları için başvurular başladı

Öğretmen adaylarının merakla beklediği 30 bin atama için başvurular, başladı. Öğretmen atamaları için başvurular 8 …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.