19 Mart 2024 Salı

2014/1 KPSS yerleştirme tercihlerinde kodlara dikkat!

Kısa bilgi

 

Çok sayıda kurum kontenjanının yer aldığı merkezi yerleştirme kılavuzları, kurumlardan yollanan kadroların Devlet Personel Başkanlığı tarafından birleştirilmesi ile oluşturulmaktadır.

 

Kurumlar, kadroları için istedikleri adayların öğrenim bilgisi yanında duruma göre başka özel nitelikler de arayabilirler. Adayların atanabilmeleri için tercih sırasında bu özel kodların hepsine sahip olmalı (örneğin ehliyet, yabancı dil belgesi gibi) veya bu özel koşulun getirdiği şartı (örneğin vardiyalı çalışmak, sahada çalışmak gibi) baştan kabul etmek zorundadırlar.

 

Ön kabul gerektiren özel koşullarının anlamı

 

Bazı kamu kontenjanlarının çalışma şartları diğerlerine göre farklı olabilmekte ve çalışanlardan farklı çalışma taleplerinde bulunulabilinmektedir. Örneğin vardiyalı çalışmak, sahada çalışmak gibi. Bu tarz kadrolar için Nitelik Kod Kılavuzunda “özel koşul kodları” yer almaktadır. Kurumlar öğrenim kodlarının yanına bu özel kodları da ekleyerek çalışma koşulları hakkında adaya ön kabul imkanı yaratmaktadır. Yani adayın buraya yerleşmesi durumunda böyle bir çalışma tarzını bilmesi ve tercihini bunu kabul ederek yapması amaçlanmaktadır.

 

Bazı ağır görevlerde özel kodlar unutuluyor

 

Talep ve yerleştirme sisteminin yukarıdaki gibi işlemesi gerektiği halde, bazı kurumlar ön kabul gerektiren özel koşulları eklemeyi unutmaktadırlar. Bu durumda yerleştiği görevin ağır çalışma koşullarını bilmeyen adaylar (özellikle kadın adaylar) için bu durum sıkıntı oluşturmaktadır.

 

Bu nasıl çözülebilir?

 

DPB, kontenjanları artık özel bir sistem üzerinden online toplamaktadır. Kurumlara talep bildirimi sona ermeden önce taleplerinin özel bir çalışma şartı getirip getirmediği küçük bir pencere içinde sorulabilir. Bu oldukça kolay bir çözüm olacaktır ve çok sayıda mağduriyetin önüne geçilebilecektir.

 

Bazı örnekler durumlar

 

“iyi günler. Memurlar.net olarak ezilen ve haklı olanın sesini duyurduğunuz için teşekkür ederiz. Ben 5 aylık hamileyim ve 2012 puanımla 2014 Haziranda yapılan alımlarda … ilinde .. kurumuna yerleştim. Bana vardiyalı çalışacağımı ve vardiya arkadaşlarım daha kıdemli olduğu için benim gece vardiyasına kalacağımı bildirdiler. Başka kuruma geçebilir miyim? Zorla beni vardiyalı çalıştırabilirler mi? kılavuzda bu durumu belirtselerdi kesinlikle yazmazdım. Ne yapacağımı bilmiyorum” “sizden bir ricam olacaktı. 2013 Kasım yerleştirmesinde kadrolu memur olarak atandım. Ama kurum tercih sırasında vardiyalı olduğunu belirtmediği halde bana vardiyalı çalışacağımı söyledi. Ben de göreve başlamadım. Sonuçta benim bir kusurum yok. puanımı tekrar kullanabilir miyim?”

 

Kutay Seymen ARIKAN

 

Kutay@memurlar.net

 

Sonraki Haber

TEOG Sonuçları Açıklandı

TEOG kapsamında 8’inci sınıflara yönelik düzenlenen 2. dönem merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı.   Sınav …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.