Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, mahrumiyet bölgelerindeki sağlık personeli eksikliğini gidermek amacıyla sözleşmeli personel alımına gidecek.
Kurum özellikle doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere ülke genelinde belirlenen 5 ve 6. Bölgedeki 26 ilde şehir merkezi veya ilçelerinde sözleşmeli pratisyen ve uzman hekim istihdam edilecek. İstihdam edilecek hekimlerin maaşları 2 kat artacak.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Yapılacak düzenleme ile 26 ilimizde belirli şehir merkezleri ve ilçelerde sözleşmeli olarak görev yapacak pratisyen hekimlerin maaşında en az 2 bin, uzman hekim maaşları ise en az 3 bin lira artış gösterecek.” diye konuştu.
Kurum, sözleşmeli olarak 5 bin 200 civarında bir kadro almayı hedefliyor. Kuruluşunun birinci yıldönümünde, ‘Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve yeni yöneticilerle tanışma’ amacıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi.
Toplantının ardından Dokucu, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Sözleşmeli hekim olarak bir görevlendirme düşünülüyor Doğu ve Güneydoğu? Bu sistem nasıl olacak?” şeklindeki sorusuna Dokucu, şu cevabı verdi:
“Daha mahrum daha az tercih edilen insanların gitme konusunda daha az tercih ettikleri bölgeler var. Bu alanlara siz mecburi hizmetle görevlendirdiğinizde ya oraya kura çektiklerinde cezasına rağmen gitmiyor giderse de mecburi hizmet bittiği gün hepsi istifa ediyor. Şuana kadar mecburi hizmete gidip te görev süresi bittikten sonra çalışmaya devam eden hiç kimse yok. Herkes hemen ayrılıyor oradalar da. Bu bölgelerimizde 300 bin insanımız var. devlet olarak burada insan kaynağımızı mecburi hizmet dışında bir sistem kurarak daha popüler hale getirmeye çalışıyoruz. Daha önce denendi ama teknik bir hata yapıldı. 4924 sayılı kanun sözleşmeli personel çalıştırma için. Bölgede yeterince kadro açılmadığı için kadroyu alanlar mutlu alamayanlar mutsuz olmuş. Bir hastanede 10 uzman lazım 6 kadro açılmış, 4 uzman ile ilgili herhangi bir sözleşme olmadığı için uygulanmamış. Bu nedenle huzursuzluk olmuş. Kalkınma bakanlığımız illeri sınıflandırdı. 5 ve 6. Bölgedeki illerimizle ilgili bir çalışma yürütülecek.”
SÖZLEŞMELİ HEKİM BELİRLENEN 26 İL VEYA İLÇE MERKEZİNDE GÖREV YAPACAK
TKHK Başkan Yardımcısı Ercan Özgül, uzman tabip, yan dal uzmanı ve tabiple ilgili 26 ilde eleman temininde sıkıntı çektiklerini söyledi.
Bu 26 il ve ilçede çekilen personel sıkıntısını çözmek amacıyla bölgede gönüllülük esası ile bir çalışma yürüterek insanların ekonomik olarak motive olmasını sağlayacak bir sistem kurmaya çalıştıklarını kaydeden Özgül, “Bu bağlamda burada çalışanlar daha fazla yüksek gelir elde edecek. Geçmiş dönemde de bu uygulama yapıldı çalışma barışı anlamında sıkıntılar yaşandı. 26 ilde belirlenen 5 ve 6. bölge il ve ilçelerde tüm ihtiyaç kapsamında kadro alınacak. Orada zaten vazife yapan arkadaşlarımızda bu kadrolara başvurarak sözleşmeli olabilecek.” şeklinde konuştu.
Çalışma kapsamında pratisyen ve uzman hekim maaşlarının şimdi aldığı ücretin 2 katı ücret kazanacağını anlatan Özgül, “Geçmiş dönemde 4924 sayılı kanun uygulandı bu 81 ilde uygulandı. Bu şimdiki süreçte sadece 5 ve 6. Bölgelerde yürütülecek. Örneğin Van merkez istihdamda sıkıntımız yok ama ilçelerinde var. Van 4924 planlanmadı ama ilçelerde planlanıyor. Hakkari’nin il merkezi içinde ilçelerinde de planladık.” diye konuştu.
Kadro artırımı yapacakların 5 ve 6. bölgede insanların tamamının orada kalmanın bedelini alması için bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Dokucu, “Sağlık hizmeti veriyor orada insanlarımız kendi ilçeleri olsa da yüksek ücret olsun. Oralarda kalıcı kılmak istiyoruz çalışanları. Tamamen kalkınma bakanlığı verileri ile çalıştık. Ümit ediyoruz bu aşı bu sefer daha iyi tutacak. Tam gün yasası ve çerçevesinde gerçekleşecek. Çok gecikmeyecek. Masanın üzerinde herşey. Bu ay içinde gündeme gelebilir. Çok gecikmeyecek.” dedi.
Özgül, Kamu Hastaneleri Kurumu olarak planlamalarında sadece kendi kurumları adına 5 bin 200 civarında bir kadro planladıklarını söyledi.
26 ilde il merkezleri ve ilçelerinde yürüteceklerini anlatan Dokucu, “Kalkınma bakanlığı gelişme skalasına göre yapılacak çalışma. Bulunan bölgeye göre ücret artışı yapılacak. Pratisyen en az 2 bin uzman hekimlerde de en az 3 bin lira mevcut maaşlarına göre artış olacak.” dedi.
KPSS 2014 TESTLERİ İÇİN TIKLAYIN
KPSS DERS NOTLARI İÇİN TIKLAYIN
ZABIT KATİPLİĞİ KLAVYE ÇALIŞMA PLATFORMU