9 Eylül 2024 Pazartesi

45 bin öğretim elemanı açığımız var

Türkiye’de 141 bin 674 öğretim elemanı var. OECD ortalamasına ulaşabilmek Türkiye’nin 20 bini doktoralı, 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı var

 

Yükseköğretim Kurulu’nun “Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası” başlıklı raporuna göre, Türkiye’nin 20 bini doktoralı olmak üzere, yaklaşık 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı var. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın hazırladığı rapor Türkiye’deki yükseköğretimin sorunları da ortaya koydu. İşte rapordaki önemli tespitler:

Nisan 2014 verilerine göre Türkiye’de 141 bin 674 öğretim elemanı bulunuyor

1980’li yıllardan itibaren hem öğretim üyesi hem de öğretim elemanı sayılarında görülen önemli artışlara rağmen, bu artış oranı öğrenci sayısının artış oranının altında kaldı.

Başta OECD olamk üzere, ulusal ve uluslararası veriler değerlendirildiğinde, Türkiye’nin yükseköğretim sisteminin önemli bir öğretim elemanı açığı bulunuyor.

Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı bakımından OECD ortalaması olan 16’ya ulaşabilmesi için, 20 bini doktoralı öğretim üyesi olmak üzere yaklaşık 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı var.

Yılda yaklaşık 4 bin 500 doktora mezunu verilirken; ABD’de 61 bin, Rusya’da 27 bin, Almanya’da 25 bin, Japonya ve Birleşik Krallık’ta 17 bin civarında doktora mezunu verildi.

 

55 BİN YABANCI ÖĞRENCİ

Türkiye’nin OECD ülkeleri ortalamasına erişebilmesi için, önümüzdeki beş yıl boyunca her yıl yaklaşık 18 bin 500 öğretim elemanı sisteme dahil edilmelidir.

Türkiye’de yükseköğrenim gören yabancı öğrenci sayısı Nisan 2014’te 55 bine ulaştı.

Türkiye üniversitelerinde 2 bin 600 civarında uluslararası öğretim elemanı görev alıyor.

Erasmus programı ile 2004- 2012 arasında gelen öğrenci sayısı 28 bin, giden öğrenci sayısı 71 bin. Gelen öğretim elemanı sayısı 11 bin, giden öğretim elemanı sayısı ise 16 bin.

Sonraki Haber

TEOG Sonuçları Açıklandı

TEOG kapsamında 8’inci sınıflara yönelik düzenlenen 2. dönem merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı.   Sınav …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.