11 Eylül 2024 Çarşamba

Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için KPSS Tavsiyeleri

Esas konuya girmeden önemli uyarı

Fizyolojik tavsiyelerimize geçmeden önce özellikle bugünlerde sınav telaşı ile yapılan çok büyük bir hataya değinmek istiyoruz. Bazı adaylar, çevrelerinden duydukları veya internet kaynaklarından okudukları ile hareket ederek sınava günler kala aylardır çalıştıkları kaynakları değiştirmektedirler. Bu çok yanlış bir harekettir.

Memurlar.net Önerisi: İnsan beyni, yapısı gereği hem görsel olarak hem de zihinsel olarak rutin bilgileri daha rahat hafızada tutar. Bu yüzden, aylarca çalıştığınız ders kaynağınızı sınav arefesinde değiştirmeniz durumunda bilgilerde ve hatırlama düzeyinizde karışıklık oluşabilir. Memurlar.net olarak kaynaklarınızı değiştirmemenizi öneriyoruz.

 

Uyku Saatinizi Öne Alın

 

Hepimizin bildiği gibi KPSS sabah saat 09.30’da yapılacak. Adayların kendilerini buna göre şimdiden ayarlamaları gerekir. Çünkü insan vücudu nasıl alışırsa fizyolojik olarak öyle devam eder. Her gece sabaha karşı uyuyan ve ertesi gün öğleden sonra kalkan bir kişi, bir gün erken kalktığında o gece hemen erkenden uyuyamaz. Uykusuz kalmış olsa bile vücut geç yatmaya alıştığı için yine geç saate kadar uyuyamayacaktır. Böyle bir durumun sınav gecesi olması ise adayların sınavda başarılarını olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca, adaylar genelde sınav gecesi streslidir. Stres nedeniyle adaylar normal uyku saatinden daha geç uyuyabilmektedirler. Böylece, aday yine uykusuz bir şekilde sınava girmek zorunda kalmaktadır.

 

Memurlar.net önerisi: Normalde gece yarısı saatlerinde uyuyan bir aday sınav stresi nedeniyle bir iki saat daha geç uykuya dalarak gece 01.00-03.00 arası uyuyabilmektedir. Bu da adayın sınav sabahı uykusuz kalmasına neden olur. Bu yüzden, adayların şimdiden kendilerini saat 22.00 gibi uyumaya alıştırmaları iyi olacaktır. Çünkü, sınav gecesi stresli aday yine ortalama iki saat geç uykuya dalsa gece yarısına doğru uyumuş olacaktır. Bu da sabah 8’de uyanacak bir aday için yeterli bir uyku demektir.

 

Beslenme Düzeni

 

Adayların beslenme düzenlerine dikkat etmeleri de başarı açısından önemlidir. Bunun için şimdiden ağır gıdaların daha az tüketilmesi gerekir. Ayrıca, sınav esnasında adaya mide ağrısı, bağ ağrısı, karın ağrısı gibi problemler yaratacak gıdaların tüketilmemesine de dikkat edilmelidir. Adaylar tıka basa yemek yememeli mümkünse yarı aç sofradan kalkmalıdırlar. Gün içinde az az yiyerek ders arasında atıştırmaları mantıklıdır. Özellikle de meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.

Beslenme konusundaki önemli bir konu ise açlık ve tokluk meselesidir. Bazı araştırmalara göre erkeklerin aç karına, kadınların ise tok karına sınavlarda daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Ancak bu durum elbette kişiden kişiye değişir.

 

Memurlar.net önerisi:

 

a- Adaylar ara öğün sayısını artırmalı ve bu öğünlerde az miktarda yemek yemelidirler.

b- Meyve tüketimi ön plana çıkarılmalıdır.

c- Adaylar bugünlerde deneme sınavları ile bilgilerini ölçmektedirler. Bir gün aç karına diğer gün ise tok karına deneme yaparak adayların başarılarını karşılaştırmaları ve KPSS sınavı sabahında da buna uygun bir beslenme kararı almaları çok uygun olacaktır.

 

Kutay Seymen ARIKAN

Kutay@memurlar.net

Sonraki Haber

TEOG Sonuçları Açıklandı

TEOG kapsamında 8’inci sınıflara yönelik düzenlenen 2. dönem merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı.   Sınav …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.